AYNISAFA BİTKİSİNİN FAYDALARI

19 Nisan 2008 Cumartesi Aynısafa bitkisinin faydaları : İltihap giderici, antibakteriyel, sıkıştırıcı,büzüştürücü, yara iyileştirici, mantar hastalığını iyileştirici, safra salgılarını artırıcı, kramp çözücü, lenf sistemini temizleyici, adet kanamalarını artırıcı. Kullanım Biçimleri :Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak çay yeterlidir. Dıştan kullanım için hazırlanan çay için iki misli bitki kullanılmalıdır.
Merhemi: İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki (sap, yaprak, çiçek) hazırlanır. 500 gr içyağı veya margarin, kızartma yapılacakmış gibi kızdırılır ve içine bitkiler dökülür. Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Üstü kapatılarak, serin bir yerde gece boyunca bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve merhem kaplarına aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır. uzun süre dayanmaz.
Özsu çıkarma: Yaprak, sap ve çiçekler iyice yıkanır, ince doğranır ve henüz nemliyken, mutfak robotunda suyu sıkılır.
Kompres: Kompres yapılacak bölgeye önceden yağlı bir krem sürülür, uygun büyüklükte bir pamuk veya bez parçası inceltilmiş tentür ile ıslatılır, sıvının fazlası sıkılır ve nemli pamuk veya bez hasta bölgeye konur ve yayılır, üstü bir naylon parçası ile örtülür ve hepsi büyük bir bez veya sargı bezi ile sarılır. Kompres süresi 2-4 saat olabilir, ama gece boyunca da sürebilir. Önemli olan kişinin kendisini rahat hissetmesidir.
TÜMÖRE KARŞI AYNISAFA MERHEMİ:
Eğer kısa süre önce bir ameliyat yapılmışsa, bu büyük yara izinin üstüne aynısafa merhemi sürülür. Merhem, yaranın gerginliğini azaltır ve en iyi biçimde kaynamasını sağlar. Derinin düzgünleştirilmesi için de, merhemin yapımından artan bitki posası, 4-5 kere yeniden ısıtılarak, ameliyat yarasının üstüne kompres olarak uygulanır.

* Merhemin hazırlanışı: Bir tavada veya tencerede 250 gr saf domuz yağı (kaz yağı veya tereyağı) iyice kızdırılır. Bu kızgın yağın içine 2 avuç ince kıyılmış taze aynısafa bitkisi (yaprak, çiçek, sap) eklenir. Köpüklenme başladıktan sonra kısa bir süre karıştırılır ve ocaktan indirilerek serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır. * Not: Süzme sırasında posalar sıkılacak olursa, bitkinin özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
EGZEMA (SEDEF ) HASTALIĞI İÇİN :Biraz kınanın içerisine aynısafa yağı katıp macun kıvamında bir karışım elde ediyoruz. bu karışım egzemaya sürüldüğü zaman birkaç gün içinde gözle görülür bir etki olacaktır
kaynak:netten

0 yorum:

Bunları Okudunuz mu ?;