Aşure Nasıl Yapılır?

23 Aralık 2010 Perşembe
Rivayete göre, Nuh Peygamber tarafından yaptırılan gemi, tufandan kurtulduktan sonra, gemide kalan son malzemelerle pişirilen çorbaya "aşure çorbası" denilmiştir. Hud Sûresi'nde, Nuh Peygamber'in gemisinin Muharrem ayının onuncu günü karaya oturduğu belirtilmektedir. O gün bu gündür Muharrem ayının 10 .günü Aşure günü olarak kutlanır ve aşure yapılıp dağıtılır ve kurban kesenlerin aşure yapması gerektiği söylenir.

Aşure yapımı
* 3 su bardağı aşûrelik buğday (dövme)
*16 su bardağı su
*½ su bardağı nohut (haşlanmış)
*½ su bardağı fasulye (haşlanmış)
*½ su bardağı sarı üzüm (ıslatılmış)
*4 su bardağı şeker (arzuya göre daha az veya çok)
*1 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı gül suyu (istenirse)
Üzerine: 2 su bardağı ceviz veya fındık içi
Nar taneleri, kuş üzümü, badem, fıstık (arzu edilirse)
Yapılışı: Buğdayı ayıklayın, yıkayın. Akşam 16 bardak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar suyunda bekletin. Sabah buğdayı kendi suyuyla, suyunu çekmişse su ilave ederek ateşe koyun Buğday yumuşayınca pirinci, üzümü, ilave edin. Bir taşım kaynayınca , nohut, fasulyeyi ilave edin. Şekerini birer bardak (sertleştirmemesi için), kaynayınca tekrar birer bardak olarak dört defada koyun. Karıştıra karıştıra (şekeri konunca karıştırılmazsa dibini tutar) pişir. Koyulaşınca, sütü ve gül suyunu ilave edin, ateşten alın, kâselere doldurun. Üzerini ceviz veya fındıkla süsleyin ve sıcak sıcak dağıtın.

0 yorum:

Bunları Okudunuz mu ?;