Aşure Nasıl Yapılır?
23 Aralık 2010 Perşembe
Rivayete göre, Nuh Peygamber tarafından yaptırılan gemi, tufandan kurtulduktan sonra, gemide kalan son malzemelerle pişirilen çorbaya "aşure çorbası" denilmiştir. Hud Sûresi'nde, Nuh Peygamber'in gemisinin Muharrem ayının onuncu günü karaya oturduğu belirtilmektedir. O gün bu gündür Muharrem ayının 10 .günü Aşure günü olarak kutlanır ve aşure yapılıp dağıtılır ve kurban kesenlerin aşure yapması gerektiği söylenir.
Aşure yapımı
* 3 su bardağı aşûrelik buğday (dövme)
*16 su bardağı su
*½ su bardağı nohut (haşlanmış)
*½ su bardağı fasulye (haşlanmış)
*½ su bardağı sarı üzüm (ıslatılmış)
*4 su bardağı şeker (arzuya göre daha az veya çok)
*1 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı gül suyu (istenirse)
Üzerine: 2 su bardağı ceviz veya fındık içi
Nar taneleri, kuş üzümü, badem, fıstık (arzu edilirse)
Yapılışı: Buğdayı ayıklayın, yıkayın. Akşam 16 bardak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar suyunda bekletin. Sabah buğdayı kendi suyuyla, suyunu çekmişse su ilave ederek ateşe koyun Buğday yumuşayınca pirinci, üzümü, ilave edin. Bir taşım kaynayınca , nohut, fasulyeyi ilave edin. Şekerini birer bardak (sertleştirmemesi için), kaynayınca tekrar birer bardak olarak dört defada koyun. Karıştıra karıştıra (şekeri konunca karıştırılmazsa dibini tutar) pişir. Koyulaşınca, sütü ve gül suyunu ilave edin, ateşten alın, kâselere doldurun. Üzerini ceviz veya fındıkla süsleyin ve sıcak sıcak dağıtın.
Rivayete göre, Nuh Peygamber tarafından yaptırılan gemi, tufandan kurtulduktan sonra, gemide kalan son malzemelerle pişirilen çorbaya "aşure çorbası" denilmiştir. Hud Sûresi'nde, Nuh Peygamber'in gemisinin Muharrem ayının onuncu günü karaya oturduğu belirtilmektedir. O gün bu gündür Muharrem ayının 10 .günü Aşure günü olarak kutlanır ve aşure yapılıp dağıtılır ve kurban kesenlerin aşure yapması gerektiği söylenir.
Aşure yapımı
* 3 su bardağı aşûrelik buğday (dövme)
*16 su bardağı su
*½ su bardağı nohut (haşlanmış)
*½ su bardağı fasulye (haşlanmış)
*½ su bardağı sarı üzüm (ıslatılmış)
*4 su bardağı şeker (arzuya göre daha az veya çok)
*1 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı gül suyu (istenirse)
Üzerine: 2 su bardağı ceviz veya fındık içi
Nar taneleri, kuş üzümü, badem, fıstık (arzu edilirse)
Yapılışı: Buğdayı ayıklayın, yıkayın. Akşam 16 bardak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar suyunda bekletin. Sabah buğdayı kendi suyuyla, suyunu çekmişse su ilave ederek ateşe koyun Buğday yumuşayınca pirinci, üzümü, ilave edin. Bir taşım kaynayınca , nohut, fasulyeyi ilave edin. Şekerini birer bardak (sertleştirmemesi için), kaynayınca tekrar birer bardak olarak dört defada koyun. Karıştıra karıştıra (şekeri konunca karıştırılmazsa dibini tutar) pişir. Koyulaşınca, sütü ve gül suyunu ilave edin, ateşten alın, kâselere doldurun. Üzerini ceviz veya fındıkla süsleyin ve sıcak sıcak dağıtın.
Gönderen gizem zaman: 10:25
Etiketler: Aşure yapımı
Bunları Okudunuz mu ?;
-
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez *Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzer...
-
Kabak çekirdeği kelimenin tam anlamıyla çebinizdeki doktor - Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmes...
-
Elma Sirkesi'nin mucizevi özellikleri arasında zayıflatma etkisi de bulunuyor . Elma Sirkesi * Cilt rahatsızlıkları, yaralanma, güneş y...
-
Prof.Dr.Ahmet Maranki Saç dökülmesini önleyen yeni saçların çıkmasını sağlayan şifalı yağlardan hazırladığı karışımın tarifini verdi. Saç d...
-
CİLT Cildin rengini melanin belirliyor. Mesela çiller, melaninin bazı bölgelerde yoğunlaş- masından kaynaklanıyor. Yine aynı şekilde - Havuç...
-
E rkan Şamcı'nın Gülben Ergenin programı ''Gülben''de tarifini verdiği özellikle küçük çocuğu olanların,astım hastalığ...
-
ŞALGAM Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ...
-
6000 yıl kadar önce Güney Amerika'daki And Dağları bölgesi yerlileri tarafından yetiştirildiği ve tüketildiği saptanan mısır bitkisinin ...
-
Unutkanlığı dert etmeyin Zihin yorgunluğunu yenmek ve yüksek zekaya sahip olmakta beslenme çok önemli rol oynuyor. Ancak, şifalı bitkilerin ...
-
Atv ekranında her gün ilgi ile izlediğimiz Zahide İle Yetiş hayata programında Diyetisyen Berrin Yiğit kilo sorunu olanlar için hem doyur...
0 yorum:
Yorum Gönder